Sneeuwpret! De eerste winterse buien van dit jaar trekken over Nederland. Tijd om samen lekker naar buiten te gaan. Lees wel eerst nog even onze waardevolle wintertips.
In de winter kan je hond namelijk wel wat extra verzorging gebruiken en is het goed om op bepaalde dingen te letten als je naar buiten gaat.
1. Schoenen aan, pootjes insmeren
Voordat je naar buiten gaat, kun je de pootjes van je hond nog even insmeren met vaseline. Dit stoot niet alleen zout af, het verhardt ook de kussentjes tijdens de koude temperaturen.
Ook voorkom je hiermee dat ijsklonten aan de poten blijven kleven. Schoenen aan, pootjes ingesmeerd... let's go!
2. Haal sneeuw uit de vacht
Sneeuw zorgt voor veel winterpret. Door de verse, krakende sneeuw lopen, sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien... Hou wel even de vacht van je hond in de gaten. Sneeuw in de vacht gaat smelten. Een natte hond heeft eerder de kans om onderkoeld te raken, dus haal sneeuw uit de vacht als er veel op of in zit.
3. Laat je hond niet op het ijs
Schaatsen is leuk. En dan met name voor mensen! IJs is erg glad. Zorg er voor dat je hond er niet op gaat. Pootjes glijden weg en gewrichten en spieren kunnen geblesseerd raken.
Ook kan je trouwe viervoeter door het ijs heen zakken of in een wak terecht komen. Het ijs op? Breng je hond eerst even thuis.
4. Voeten vegen, pootjes schoonmaken
Om gladheid tegen te gaan, wordt er in de winter vaak met zout gestrooid. Zout vertraagd het bevriezen van water. Dit gebeurt normaal bij ongeveer 0 graden en wordt daarmee verlaagd naar -10 graden. Het mengsel van water en zout wordt ook wel pekel genoemd. Als de strooiwagen net pekel heeft gestrooid of gesproeid en je hond loopt er dan overheen, dan kan dit aan de pootjes blijven zitten. Zodra je hond zich schoon begint te likken bij thuiskomst kan hij veel pekel binnenkrijgen. En teveel giftige pekel kan zelfs fataal zijn. Let hier dus goed op en veeg niet alleen je eigen voeten schoon bij binnenkomst. Maak ook de pootjes van je hond na het wandelen even schoon met lauw water en droog ze af. Zo kan het zout ook niet in de huid gaan bijten.
Wist je dat?
Tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond kan fataal zijn. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden. Neem altijd contact op met je dierenarts als je denkt dat je hond teveel zout heeft binnengekregen.”
Geef je hond tijdens de winter wat extra verzorging en aandacht. Sommige honden zijn gemaakt voor winterse omstandigheden en zijn er dol op. Maar niet iedere hond houdt ervan. Honden met een dunne vacht, kleine hondjes, pups en senioren hebben extra risico om onderkoeld te raken. Hou ze goed in de gaten. We wensen je samen veel winterpret toe! Met deze tips gaat dat zeker lukken.